9 voordelen van een onafhankelijk adviseur

Een financieel adviseur betaal je uiteraard voor het advies dat je van hem ontvangt en voor het beheren van je financiële pakket. Maar daar krijg je veel voor terug. Vaak blijk je zelfs dankzij hem te besparen op je verzekeringen. Ook staat een financieel adviseur voor je klaar wanneer je bijvoorbeeld bij schade aanspraak wilt maken op je verzekeringen.

Welke voordelen biedt een onafhankelijk financieel adviseur en waarom?

1. Voorkomen van dubbel verzekeren, oververzekeren en overbodige producten

Verschillende dekkingen vallen onder meerdere verzekeringen. Soms is het afsluiten van een extra verzekering dus helemaal niet nodig, omdat een andere verzekering vaak al een deel van de kosten dekt. Ook spaar je vaak voor later via verschillende potjes: aflossen op je hypotheek, lijfrentes, spaartegoeden. Je financieel adviseur stemt alle verzekeringen op elkaar af en geeft je hierover een advies op maat.

2. Voorkomen van onder verzekeren

Weet je zeker dat je voldoende bent verzekerd en dat je bij schade voldoende krijgt uitgekeerd? Je financieel adviseur heeft een zorgplicht en zorgt ervoor dat hij je adviseert over wat je het beste kunt doen.

3. Voorkomen van te hoge lasten

Je financieel adviseur bekijkt de lasten die je hebt. Zijn de lasten hoger dan je kunt dragen? Of spaar je teveel voor je pensioen? Ook hier komt de zorgplicht weer bij kijken. Je ontvang het advies dat aansluit bij jouw situatie en de lasten die jij kunt en wilt dragen.

4. Voorkomen van te dure producten

De voorwaarden van de financiële producten moeten aansluiten bij jouw leefsituatie en eisenpakket, maar dat geldt ook voor de prijs. Je financieel adviseur scant een breed aanbod aan producten op prijs/kwaliteit verhouding.

5. Voorkomen van te weinig flexibiliteit

Sommige financiële producten bieden een lage prijs, maar kennen door hun starre voorwaarden weinig flexibiliteit. Wat moet je doen als je situatie verandert? Vaak kun je niet boetevrij aflossen, zit je vast aan een langdurig contract of betaal je hoge switchkosten. Je financieel adviseur weet dit te voorkomen en je hierin te adviseren.

6. Mogelijkheid tot switchen bij betere of goedkopere oplossingen

Heb jij een goede verzekering lopen, maar doen zich door veranderingen in de markt of in jouw leefsituatie op een gegeven moment betere oplossingen voor? Je financieel adviseur is hiervan op de hoogte en kan jouw situatie in de gaten houden. Hij adviseert je dan als je kunt switchen naar een product met een betere prijs/kwaliteit verhouding.

7. Hulp bij schade

Heb je schade en wil je aanspraak maken op de financiële producten die je hebt afgesloten? Je belt je financieel adviseur en deze weet direct waar je recht op hebt. Vaak zet hij alvast wat zaken in gang, zodat de financiële afwikkeling snel wordt geregeld. En als je niet meteen krijgt waar je recht op hebt springt een onafhankelijk adviseur voor jou in de bres. Niet voor niets is hij onafhankelijk van verzekeraars en banken.

8. Hulp bij fouten

Ook aanbieders van financiële producten kunnen fouten maken. Je financieel adviseur controleert na het afsluiten jouw financiële product en corrigeert de eventuele fouten.

9. Alles op één plek, bij een bekend gezicht

Je bent bekend bij je financieel adviseur. Je gegevens houdt hij continu up-to-date. Dit maakt dat al jouw financiële producten goed op elkaar aansluiten. En heb je vragen of wil je een schade melden, dan heb je een vast aanspreekpunt. Iemand die jou kent, dichtbij je staat en altijd bereikbaar is. Zelfs buiten kantooruren.

Wil je ook onafhankelijk advies?

Bekijk hieronder de infographic. In 5 stappen weet je wat dit jou op kan leveren

Infographic Adfiz